Paris İşi Kadere Bırakmıyor / Dam Notları

Yazar- Hasan Çakır 6 Ağustos 2019 Salı

 

Paris’in vizyoner belediye başkanı ve mimarları Paris’in hayatını değiştiriyor. İklim bunalımına karşı ekolojik sosyal dönüşüm projeleri geliştiriyor ve uyguluyor.

‘Paris neler planlıyor, hangi önlemleri alıyor? Frankfurt’ta neler oluyor?’

FR Gazetesi soruyor, Paris’i ziyaret eden Frankfurt Belediyesi İmar Müdürlüǧü Delegasyonu anlatıyor. İlgimi çekti. İste FR’deki söyleşiden birkaç pasaj:

Gazeteci: “Gelecek İçin Cuma Günleri”nin eylemci çocukları Frankfurt Belediyesi’nin bir iklim seferberliǧi ilan etmesini istiyor. Ne diyorsunuz?

İmar Müdürü J.: Böyle sloganları çok önemsemiyorum. İklimsel krize karşı, planlama yetkisi olan bir belediye olarak önlemler alabiliriz. Bizim bir ekolojik, sosyal kentsel planlamaya ve kentsel ulaşımda bir dönüşüme ihtiyacımız var… Kısa bir süre önce, bisiklet yollarını geliştirmeye karar verdik. Mayn (Main) Irmaǧı’nın kuzey kıyısını yayalara ve bisiklet trafiğine açacağız. Önümüzdeki yıllarda kent merkezinin kamusal alanlarını kent ahalisine kazandıracağız, Paris gibi.

Plancı B.: Seferberlik bana biraz, geçici bir durum görünüyor. İklim krizi konusunda köklü değişimlere ihtiyacımız var. Kentleri temelden tadil etmemiz gerekiyor…

Gazeteci: Buna hala vaktimiz var mı?

Plancı C.: Çocuklarım “Gelecek İçin Cuma Günleri”nin eylemci çocuklarının yaşlarında. Beni sürekli eleştiriyorlar. Uygulamada acele etmeliyiz. Kentlerde neler yapmamız gerektiği yıllardır apaçık ortada duruyor… Ortada ama biz gereğini yapmıyoruz.

Gazeteci: İzninizle şu trafik konusuna dönelim. 1970’lerden beri Frankfurt’ta otomobilsiz kent merkezi konusunda tartışıyoruz. Şimdi bunu gerçekleştirmek gerekmez mi?

Plancı B.: Birçok belediye yıllar önce kentsel ulaşım da değişiklik yapmaya başladı, Kopenhag, Zürih, Melborn… Onlar motorlu taşıt trafiğini kent merkezlerinin dışına attı ve kamusal alanı yayalara sundu. Bu kent ekonomisine zarar verir görüşünün kanıtı yok. Tam tersi oldu. Fazla beklemeden arabasız kent merkezini gerçekleştirmeliyiz.

Plancı C.: Ben de aynı görüşteyim. İnsanlara, ağaçlara, yeşile yer açmalıyız.

Gazeteci: Otomobilsiz kent merkezi konusunda görüşünüz nedir J. Bey?

İmar Md. J.: Urban bir kent, iklime uygun bir kent olmalı… Paris’te gördük. Orada kentsel planlamada kamusal alandan hareket ediliyor, büyük parklar, geniş kaldırımlar… Madrid 2018’de otomobilsiz kent merkezi düzenlemeye karar verdi.

Gazeteci: Yani kent yönetiminden otomobilsiz kent merkezi talep edeceksiniz.

İmar Md. J.: Kent Yönetimi, bisiklet trafiğindeki iyileştirmeler için olumlu davrandı. 2021’de yapılacak belediye seçimini ana teması sosyal, ekolojik kent politikası üzerinde olacak. Otomobilsiz kent merkezi için şunu söylemek isterim: Bu er geç olacak. Birçok Avrupa kenti otomobil trafiğini büyük ölçüde kısıtladı.

Gazeteci: Paris gezinizde gördünüz. Belediye büyük meydanlarını yeniden düzenliyor, otomobil trafiǧini kısıtlıyor. Frankfurt’a örnek olur mu?

Plancı B.: (bir eskiz gösteriyor.)  İşte burası Bastil Meydanı. Şu büyük gri alan otomobil trafiğine kapatılacak… Paris’in yeni toplu konut yerleşmesi (Clichy Batignolles) için planlanan park daha ilk evler dikilmeden hazırdı.

Gazeteci: Frankfurt’ta tam tersi. Avrupa Semti’nin binaları dikildi, ama Avrupa Parkı hala bitmedi… Frankfurt’ta iklim krizine karşı önlemler alma isteği mi yok?

Plancı C.: Bir kent sakini olarak kendime soruyorum: Neden, belediye yönetimindeki koalisyon, bir sonuca varmadan sürekli tartışıyor ve tartışma bitmiyor; neden bir türlü karar veremiyor acaba?

***

Gezegenimiz bir Şahsi Menfaatler Harabesi’ne dönüşmeden… Çocuklar… “Gelecek İçin Cuma Günleri”nin eylemci çocukları gelecekten umudunu kesmeden… Şimdi…

Lakin vakit geçmiş olacak, olmadan…

Dünyayı verelim çocuklara…

Gazeteci, Yazar, C.-J. Göpferet’in yaptıǧı söyleşi 25 Haziran 2019 tarihli Frankfurter Rundschau Gazetesi’nde yer alıyor.

 

Yazar- Hasan Çakır 6 Ağustos 2019 Salı