Cum7Ara19:00- 21:00Ayın Konuğu Programı, Arif Keskiner: “Benim Sinemalarım”19:00 - 21:00 TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi-Online Etkinliği Gerçekleştiren: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kategori:Panel-Konferans

Detaylı Bilgi

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Ocak 2015’ten itibaren düzenlediği ve farklı disiplinden bir uzmanın konuşmacı olarak katıldığı “Ayın Konuğu” buluşmalarının bu dönemki ikinci konuğu Arif Keskiner olacak.

Arif Keskiner “Benim Sinemalarım” başlıklı söyleşisinde; yapımcı, senarist ve yönetmen olarak sinemayla geçen yıllarını aktarırken, bir yandan da Türkiye sinemasından bir kesit sunacak. Etkinlik, 7 Aralık 2018 Cuma günü saat 19.00’da Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde gerçekleştirilecek.

Arif Keskiner:

1938 yılında Adana’nın Osmaniye ilçesinde bir nalbantın oğlu olarak doğdu. İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’nu bitirdi.

Askerliğin ardından bir süre arkadaşı Yılmaz Güney’le çalıştıktan sonra dört yıl Ağaoğlu Yayınevi’nin müdürlüğü görevini yürüttü. Daha sonra kitapçılık, spor yazarlığı ve İsveç’te muhabirlik, bulaşıkçılık yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra elliye yakın fotoromanın yapımcılığını, senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendi. Aynı dönemde Yılmaz Güney’in “Umut” filmini Cannes Festivali’ne kaçırdı. Daha sonra da filmciliğe başladı.

“Namus Borcu”, “Otobüs”, “Kapıcılar Kralı”, “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Maden”, “Köşeyi Dönen Adam”, “Sensiz Yaşıyamam” ve “Piano Piano Bacaksız” gibi filmlerin prodüktörlüğünü yaptı. “Yılanı Öldürseler” ve “Piano Piano Bacaksız” filmlerinin senaryo yazımına katıldı.

Bu filmlerden sayısız ödüller kazandı. 2014 yılında Türsak Vakfı’nın Türk Sinemasının 100. Yılı dolayısıyla seçkisini yaptığı, Yüz Yılın ON’ları projesinde “Kapıcılar Kralı” filmiyle En İyi Komedi Filmi ve yine “Selvi Boylum Al Yazmalım” filmi ile En iyi Drama Filmi ödülü ve Yüz Yılın En İyi Filmi ödüllerini aldı. 1978 yılında Filmciler Kooperatifi’ni kurarak Yeşilçam’ı ham film karaborsasından kurtardı. 1985’te Halit Çapın’ın “Bay Alkolü Takdimimdir” öyküsünden TRT’ye dışardan ilk diziyi yaptı, Yeşilçam’a TRT’nin kapılarını açtı. 1995’te UNICEF Ödülü’’nü aldı. 2012’de, daha önce Halet Çambel, Yaşar Kemal, Oktay Sinanoğlu, Dr, Muazzez İlmiye Çığ, Prof. Türkan Saylan, Memet Aksoy ve İlhan Selçuk’a da verilen Özgür İnsan Ödülü’nü aldı. 2016’da Antakya, 2017’de Adana, 2018’de İKSV’den Yaşam Boyu Onur Ödüllerini aldı.

Anadolu’nun tanıtımıyla ilgili yaptığı 10 bölümlük “Anadolu Uygarlıkları” belgeselinden sonra battı ve daha sonra Sıraselviler’deki yazıhanesinde, herkesin Çiçek Bar ya da Arif’in Yeri dediği, tüm sinemacıların ve sanatçıların uğrak yeri olan Sinema Sevenler Derneği Lokali’ni açtı. 26 yıl işlettiği, Çiçek Bar’ı devrettikten sonra kitaplarını yazmaya başladı. “Çiçek Gibi”, “Yine mi Çiçek”, “Elbette Çiçek” ve “Binbir Renk Binbir Çiçek-Yaşar Kemal’li Anılar” adlı kitaplarını yazdı. Arkadaşı mimar M. Melih Güneş’le birlikte hazırladıkları “Nâzım’ın Evinde Vera’nın Sofrasında” adlı kitabı nedeniyle 2016 yılında Nâzım Hikmet Araştırma Ödülü verildi. Şimdilerde Beyoğlu ile ilgili bir kitap yazmaktadır.

 

Etkinliği Gerçekleştiren

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Tarih

7:Aralık 2018, Cuma - 19:00 - 7:Aralık 2018, Cuma - 21:00

Yer

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi-Online

Zoom Üzerinden Online Yapılacaktır.