- “Mimarlıkta Kuram Sempozyumu’na Doğru Giderken; “Mimarlar Odası Öğrenci Üye Grupları Arası, Ön Kolokyumlu Mimarlık Eleştirisi Yarışması” Hazırlık Süreçleri…
- Alan memnun, satan memnun…
- “Adalet Güvenceli Hukuk”un Mantığı; “Kamuyasal Toplum”un Matematiksel Özüdür!…
- İstanbul’a dair
- Ne Kadar Güzel Bir Şey Şu “Hayal Kurmak…”
- Doğan Kuban’ın anısına… “İstanbul’un tarihi mirası baygın…”
Demokrasi Evi – demokratik, açık planlama
DAM Notları
Hasan Çakır
Demokrasi Evi – demokratik, açık planlama
Frankfurt’taki St. Paul (Aziz Paul) Kilisesi, “Alman Demokrasisinin Beşiği”, özgürlük ve demokrasinin ulusal simgesi sayılmaktadır.
Frankfurt Belediyesi, demokrasinin önemini vurgulmak ve canlı tutmak için 2019 yılında St. Paul Kilisesi’ni yenilemeye, Kilise ve çevresini bir Demokrasi Merkezine dönüştürmeye karar verdi.
Amaç, hem Alman demokrasi tarihini ve 1848’de St. Paul Kilisesi’nde toplanan Ulusal Meclisi anmak hem de güncel, siyasal ve kültürel konularda fikir alışverişi yapılabilecek bir alan, bir merkez yaratmaktı.
2021 yılında bir hazırlık komisyonu kuruldu. Komisyon önerilerini 2023 yılında belediyeye sundu. Ardından, bir açık fikir yarışması düzenlendi. Yarışmanın amacı, St. Paul Kilisesi çevresindeki alanı hesaba katan ve Paulsplatz’ı (Kilise Meydanını) canlandıran bir mekânsal konsept geliştirmekti. Eklenecek yeni bir binanın yanısıra, kilisenin yanındaki eski hazine binasının yeniden işlevlendirilmesi ve modernize edilmesi de isteniyordu.
Yarışma, mimarlık, şehir planlama ve peyzaj mimarlığı disiplinlerinden ekiplere açık, tek aşamalı bir fikir yarışmasıydı.
Yarışmanın hedefi, ileriye dönük bir demokrasi imajı sunan ve Frankfurt’un ötesinde bir etkiye sahip yeni bir anma ve ögrenme mekanı olarak hizmet veren bir demokrasi merkezi projesi oluşturmaktı.
Jüri, gönderilen 128 eser arasından 10 projeyi ödüllendirdi.
Ödül kazanan 10 eser, 18 Ağustos – 30 Eylül 2025 tarihleri arasında Aziz Paul Kilisesi Meydanı‘nda (Paulsplatz’da) sergileniyor ve Frankfurt ahalisinin beğenisine sunuluyor. Jüri ahalinin beğenisini de hesaba katarak son kararı verecek.
Sergiyi gezerken, proje panoları önünde ahalinin mimarlarla yaptıkları tartışmaları izlerken “herkesin kenti“ söylemi geldi aklıma.
İşte, dedim kendi kendime; bir kenti, herkesin kenti yapan iki kentsel öge varsa, biri kuşkusuz, kent ahalisinin katıldığı, söz ve oy sahibi olduğu demokratik, açık, kentsel planlama eylemidir.Frankfurt’un Demokrasi Merkezi, demokratik, açık bir planlamanın eseri olacak.
Ne diyelim! Uğurlu olsun!
DAM’da Sulog
Bu yıl Frankfurt Kitap Fuarında konuk ülke Filipin. DAM bu vesileyle bir Filipin Mimarisi Sergisi düzenledi: “Sulog“ 20 Eylülde açılıyor.
DAM’ın , Sulog Sergisi üstüne tanıtım bildirisinde Filipin mimarisinin dünya mimarlık kültüründen etkilenen karakteri üzerinde duruluyor:
- Filipin mimarisi bugün, ülke sınırlarının ötesine uzanan sürekli bir insan, mekan ve süreç akışı olarak tanımlanmaktadır. “Sulog“; Cebu Eyaleti halkının dilinde “su akıntıları” anlamına geliyor. Sulog, Filipin mimarisinin dinamik gelgitlerini özetlemektedir. Bu mimari, dar bir çevreden doğmuş ve çok sayıda etkileşimin çapraz akımları ve ağ alışverişiyle iç içe geçmiştir…
- “Mimarlığın tek bir ulus veya ülkeden ortaya çıkmadığına, aksine zaman ve mekân boyunca kültürel alışverişlerin bir araya gelmesi olarak anlaşılması gerektiğine inanıyoruz.“
Duyurmuş olalım, ilginç bir sergi. İlgi duyanlar sergi kataloğuna göz atabilir: www.dam-online.de








