Yeni Yayın “Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: Esad Suher”

Yazar- MO İstanbul 1 Şubat 2022 Salı

Dizi Editörü ve
Yayına Hazırlayan
H. Bülend Tuna

Katkıda Bulunanlar
Eser Yağcı
Nezih R. Aysel
Arbil Ötkünç

Tasarım Uygulama
Ebru Laçin Kilci

Kapak Tasarımı
Nilgün Kara Babacan

Konu / Alt Konu
Mimar / Söyleşi, Biyografi

Yayınevi
TMMOB Mimarlar Odası
İstanbul BK Şubesi Yayınları

Basım Tarihi
Aralık 2021

Dil
Türkçe

Sayfa Sayısı
176

ISBN
978-605-01-1454-6

Mimarlık mesleğine farklı yönleriyle katkı yapmış, iz bırakmış meslek büyüklerimizle sürdürülen “Mimarlar Odası Tarihinden Portreler” dizisinde Esad Suher kitabıyla karşınızdayız. Esad Suher ve sevgili eşi Hande Suher giderek azaldığını üzüntüyle gördüğümüz, çok yönlü sanatçı kişiliğinin izlerini üzerinde taşıyan mimarlar kuşağının temsilcileriydiler; kitapta hocamızı bu yönüyle de yansıtmaya çalıştık.

Eser Yağcı ve Nezih Aysel farklı tarihlerde hocamızla sözlü tarih görüşmeleri gerçekleştirdiler. Nezih Aysel, Esad Suher hocamızın mimari performansını ele aldığı “Esad Suher’in Mimarlık Üretimi Üzerine…” başlıklı yazısıyla önemli bir katkı sunuyor.

Arbil Ötkünç’ün “Esad Suher’in ‘60 Yıllık Mimari Proje Hocası’ Olarak Portresi” başlığı altında aktardığı çalışması ise bunca yıl içerisinde Esad Suher hocamızla birlikte proje derslerine girenlerin değerlendirmelerinden oluşuyor. Mimari Proje derslerinde Esad Suher hocamızın yaklaşımının onun kişiliğinin bir yansıması olduğunu gördüğümüz bu izlenimlerin pek çok akademisyene yol gösterici olacağını düşünüyoruz.

Deniz İncedayı aynı zamanda doktora danışmanı da olan Esad Suher Hoca’yı “Yaşam Boyu Danışman” başlıklı yazısıyla değerlendiriyor.
Uzun yıllar Akademide ve meslek ortamında Esad Suher’le birlikte çalışma fırsatı bulan Nüshet Ak “Esad Hoca İle Aynı Zaman ve Aynı Mekânlar” başlıklı yazısıyla duygularını paylaşıyor.
Değerli keman sanatçısı Cihat Aşkın’ın hocamızın farklı bir yönüne değinen yazısıyla Esad Suher portresini tamamlamaya çalışıyoruz…

*
“İstanbul’da Beyoğlu’nda bir ağırlıklı kültürel mekân özelliği vardı. Çok ünlü solistleri dinleme fırsatımız oldu. O dönemde gelenler, David Oistrakh, Alfred Corteu, Gaspar Cassado, Wilhelm Kempf bizim hayran olduğumuz müzisyenler. Onları dinlemek hakikaten çok şey kazandırıyordu bizlere. Mimarlık eğitiminin yanı sıra diğer sanat aktivitelerine de uzak kalmamak lazım. Plastik sanatların dışında müzikle de ilgilenmek muhakkak şart. Bir mimarın klasik müzikten zevk almasının şart olduğuna inanıyorum; özellikle Bach dinlemeyi bilmesi lazım bir mimarın. Ondaki o matematiksel dokuyu hissetmesi lazım. Onlar gerçekten insanın yetişmesinde çok etkili olacak olan faktörler.” (Esad Suher)

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
Karaköy, Kemankeş Cad. 31, Beyoğlu, İstanbul
Tel: (212) 251 49 00

MİV Kitabevi
Karaköy, Kemankeş Cad. 31, Beyoğlu, İstanbul
Tel: (212) 244 86 87 (dahili 316)
e-posta: mivkitabevi@gmail.com

Yazar- MO İstanbul 1 Şubat 2022 Salı