- Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kadın Çalışma Grubundan TMMOB Örgütlerine Çağrı-İmzacı Listesi
- Bilimi ve Tekniği Reddetmekten Derhal Vazgeçin!
- Arkeolojik Sit Alanlarında GES Kurulamaz
- “Afişe Çıkmak: 1963- 1980 Solun Görsel Serüveni” Sergisi Şubat Sonuna Dek Uzatıldı!
- Şener Özler Çocuk ve Mimarlık Resim Yarışması-XIII : “Kent Sakinleri”
- Cevizli Tekel Alanına İlişkin Değerlendirme
Mimarlar Odası’ndan Yeni Yayın: ERNST A. EGLI: TÜRKİYE’YE KATKILAR Yerel Yorumlar, Eğitimde Program, Pratiğin Muhasebesi
Ali Cengizkan, Selda Bancı, N. Müge Cengizkan (ed.) Eylül 2017, Anma Programı Dizisi, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara, 323 sayfa.
Ernst A. Egli, 1926 yılında Türkiye’ye mimarlık eğitimi programının yeniden düzenlenmesi ve eğitim-öğretim yani okul yapılarının çağdaş ilke ve yöntemlerle tasarlanması amacıyla ülkeye çağrıldığında, kuruluş dönemindeki Türkiye Cumhuriyeti’nin üç temel geliştirme politikasının ortasında bulmuştu kendisini: Savaş yıllarının zorunlu politikaları yerini güçlü bir ülke nüfusu oluşturmak ve ilintili olarak çağdaş bir ulus-devlet kurmak düşünceleriyle pekişmiş biçimde yeni yönelimlere girdiğinde, sırasıyla sağlık, hukuk ve eğitim reformlarını yapmak zorunlu olmuştur. Bu, hemen hemen eşzamanlı öncelik adımlarının üçüncü halkasını eğitim reformu oluşturuyordu, ki sürdürülebilir, sağlıklı, çağdaş, üretim gücü yüksek bir toplumun inşası olanaklı olsun. Avrupa’nın gergin siyasal ikliminden kaçarak Türkiye’ye ‘sürgün’ gelen Almanca konuşan mimarlardan farklı olarak Egli, Clemens Holzmeister’in önerisiyle Viyana’dan ülkeye davet alarak gelmişti.
Maarif Vekâleti’nde Cumhuriyetin modern bireylerinin yetişeceği okulların tasarımından sorumlu baş mimar olarak görevlendirilmiş, Güzel Sanatlar Akademisi’nde “programlarını tanzim ve ıslah eylemek ve konferanslar vermek ve tedrisatta bulunmak” görevlerini üstlenmiştir. Egli’nin Akademi’de hayata geçirdiği giriş sınavıyla öğrenci kabulü, eğitim süresinin beş yıla çıkarılması ve ders programındaki yenilikler Türkiye’de mimarlık eğitimine yön vermiştir. Sivil mimarlık mirasını kayıt altına alma ve bilinir kılma amacı taşıyan Milli Mimari Semineri, Egli’nin yürütücülüğünde, asistanı Sedad Hakkı Eldem’in yardımıyla 1930’ların başlarında Akademi’de başlatılmış ve özgün bir birikim elde edilmiştir.
Türkiye’de bulunduğu 14 yıllık süre içinde Egli, İsmet Paşa Kız Enstitüsü, Musiki Muallim Mektebi, AOÇ Kentsel Tasarımı ile Bira Fabrikası, Memur ve İşçi Lojmanları ve Hamamı, Ragıp Devres Villası, Fuat Bulca Evi, Etimesgut Örnek Köyü, Yüksek Ziraat Enstitüsü, Mülkiye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Biyoloji Enstitüsü, Türk Hava Kurumu İdare Binası ve Uçuş Okulu, Irak ve İsviçre Büyükelçilikleri gibi Cumhuriyet dönemi modern mimarlığının önemli yapılarına, aralarında Niğde, Edirne, Balıkesir, Samsun ve Denizli’nin ilçelerinin
bulunduğu kent ve kasabaların imar planlarına imza atmıştır. 1938’de Atatürk’ün ölümüyle üzerindeki koruyucu eli kaybetmiş ve değişen siyasi iklim nedeniyle 1940 yılında Türkiye’den ayrılmıştır. 1953 yılında Birleşmiş Milletler göreviyle yeniden Türkiye’ye gelmiş, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Fakültede kurulan Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde dersler vermiştir. 1955 yılında yeniden ülkesi kabul ettiği İsviçre’ye dönen Egli, 1974 yılında Zürih’te yaşama veda etmiştir.
Egli’nin Türkiye’ye katkılarına, yerel yorumlar, eğitimde program ve pratiğin muhasebesi bağlamında bakan bu kitapta, İlhan Tekeli, Oya Atalay Franck, Bernd Nicolai, Sıdıka Çetin, Berna Güç, F. Cânâ Bilsel, Neslinur Hızlı, Nezih R. Aysel, Jan Hoffmann ve Ali Cengizkan’ın makaleleri yer almaktadır. N. Müge Cengizkan ve Selda Bancı’nın derlediği Egli’nin Türkiye’deki yapı, proje ve imar planlarına değinen eser bütününü ise, Leyla Alpagut, T. Elvan Altan, Oya Atalay Franck, Afife Batur, Gaye Birol Özerk, Esin Boyacıoğlu, Ali Cengizkan, Işıl Çokuğraş, C. İrem Gençer, Pelin Gürol Öngören, Bilge İmamoğlu, Kıvanç Kılınç, F. Nurşen Kul ve Haluk Zelef kaleme aldılar.
Ali Cengizkan, Selda Bancı, N. Müge Cengizkan
Editörler
Konu / Alt Konu : Mimar / Mimarlık Tarihi / Tasarım / Uygulama
Dil : Türkçe
Editör : Ali Cengizkan, Selda Bancı, N. Müge Cengizkan
Tasarım : Nilgün Kara Babacan
Yayın Evi : Mimarlar Odası Yayınları
Dizi : Anma Programı Dizisi
ISBN : 978-605-01-1048-7
Basım Tarihi : Eylül 2017
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 323
Etkinlikler
Detaylı Bilgi
Zaman ve Doğanın Şekillendirdiği Mimari “Köyde Mimari Doğu Karadeniz” Sergisi 18 Ocak’ta Açılıyor “Köydeki mimarinin arkasında iki kuvvet var: zaman ve doğa. Hepimizin esiri olduğumuz zaman ve kusursuz doğa. Aklıselim sahibi köylü,
Detaylı Bilgi
Zaman ve Doğanın Şekillendirdiği Mimari
“Köyde Mimari Doğu Karadeniz” Sergisi 18 Ocak’ta Açılıyor
“Köydeki mimarinin arkasında iki kuvvet var: zaman ve doğa. Hepimizin esiri olduğumuz zaman ve kusursuz doğa. Aklıselim sahibi köylü, bu iki kuvveti çok iyi kullanıyor.” – Orhan Özgüner
Rize Araştırmaları Vakfı (REVAK), mimari birikimimizin önemli isimlerinden Orhan Özgüner’in “Köyde Mimari Doğu Karadeniz” başlıklı fotoğraf sergisini, 18 Ocak Cuma günü, Türk ve İslam Eserleri Müzesinde meraklılarıyla buluşturuyor.
“Köyde Mimari Doğu Karadeniz” başlıklı sergide, Doğu Karadeniz’in taş ve ahşap evlerine ait yüz fotoğraf yer alıyor. Bu sergiyle; doğaya karşı duyarlı ve doğayla uyumlu yaşam tarzını bir kez daha hatırlatarak bu kıymetli mirası korumak amaçlanıyor.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün katkılarıyla gerçekleşecek serginin açılışı, saat 14.00’te gerçekleşecek. Sergi, 15 Şubat’a kadar Türk İslam Eserleri Müzesinde ziyaret edilebilir.
İletişim: Ömer Erdoğan, 0532 277 8338
Orhan Özgüner Hakkında:
Orhan Özgüner 1946 Galatasaray Lisesi, 1951 Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunudur. Kendi ifadesiyle üniversiteye giriş “kabiliyet imtihanlarına” Sultanahmet’te bulunan III. Ahmet Çeşmesi’ni çizerek girer. Özgüner bu çizimiyle Sedat Hakkı Eldem’in dikkatini çeker. Eğitimi süresince Sedat Hakkı Eldem sayesinde Türk mimari geleneğini, özellikle de Türk evini sever. Seyfi Arkan ve Pennsylvania Üniversitesi’nden Louis Kahn, Özgüner’in etkilendiği diğer hocalarıdır.
Eğitim sürecinin ardından Orhan Özgüner’in hocalık dönemi başlar. Özgüner, 1958-1980 yılları arasında ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyeliği (1963-67 bölüm başkanlığı, 1970-73 dekanlık); 1980-1990 yılları arasında King Fahd University Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyeliği (1985-1986 bölüm başkanlığı) yapar.
Orhan Özgüner’in “Köyde Mimari Doğu Karadeniz” isimli bir de kitabı bulunuyor.
Tarih
18 Ocak 2019, Cuma - 14:00 - 15 Şubat 2019, Cuma - 18:00
Detaylı Bilgi
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen "Mimarlık Bölümü 2018-2019 Güz Dönemi Diploma Projeleri Sergisi" 23 Ocak 2019 günü saat 17.30'da açılacaktır. Sergi 15 Şubat'a dek gezilebilir.
Detaylı Bilgi
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Mimarlık Bölümü 2018-2019 Güz Dönemi Diploma Projeleri Sergisi” 23 Ocak 2019 günü saat 17.30’da açılacaktır.
Sergi 15 Şubat’a dek gezilebilir.
Etkinliği Gerçekleştiren
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
Tarih
23 Ocak 2019, Çarşamba - 17:30 - 15 Şubat 2019, Cuma - 7:42
Yer
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimar Sinan Salonu
Detaylı Bilgi
Bilgilendirme Toplantısı “DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI VE TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ (2018)” Sunuş: GÜLSUN PARLAR (İnşaat Mühendisi) / BARIŞ ŞAHİN (İnşaat Yüksek Mühendisi) Tarih-saat: 15 Şubat 2019 Cuma, 19.00 Yer: MİMARLAR ODASI İSTANBUL
Detaylı Bilgi
Bilgilendirme Toplantısı
“DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI VE TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ (2018)”
Sunuş:
GÜLSUN PARLAR (İnşaat Mühendisi) / BARIŞ ŞAHİN (İnşaat Yüksek Mühendisi)
Tarih-saat: 15 Şubat 2019 Cuma, 19.00
Yer: MİMARLAR ODASI İSTANBUL BÜYÜKKENT ŞUBESİ ANADOLU 1. BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ TOPLANTI SALONU
RIHTIM CAD. İSKELE SOK. 27 KADIKÖY İSTANBUL
Tel: 0216.348 14 05-348 14 61-349 25 49-50
Etkinliği Gerçekleştiren
MİMARLAR ODASI İSTANBUL BÜYÜKKENT ŞUBESİ ANADOLU 1. BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ
Tarih
15 Şubat 2019, Cuma - 19:00 - 15 Şubat 2019, Cuma - 20:00
Yer
MİMARLAR ODASI İSTANBUL BÜYÜKKENT ŞUBESİ ANADOLU 1. BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ TOPLANTI SALONU
Detaylı Bilgi
International Civil Engineering and Architectural Conference (ICEARC’19), bu yıl ilk kez 17-20 Nisan 2019 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Dynamic Academy ev sahipliğinde Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve
Detaylı Bilgi
International Civil Engineering and Architectural Conference (ICEARC’19), bu yıl ilk kez 17-20 Nisan 2019 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Dynamic Academy ev sahipliğinde Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.
ICEARC’19, dünyanın dört bir yanında bulunan üniversite ve teknoloji merkezlerindeki İnsaat Mühendisliği ve Mimarlık alanlarında çalışan bilim insanlarının, akademisyenlerin, araştırmacıların ve kamu/özel sektördeki mühendis/mimarların bir araya gelmesini sağlayacak akademik bir platformdur. ICEARC’19 sektörde yürütülen güncel araştırma sonuçlarının paylaşılmasına, katılımcıların yeni fikirleri ve uygulama deneyimlerini yüz yüze görüşmelerine, iş veya araştırma ilişkileri kurmalarına ve gelecekteki işbirliği için küresel ortaklar bulmalarına fırsatlar sunmaktadır.
Tarih
17 Nisan 2019, Çarşamba - 10:00 - 20 Nisan 2019, Cumartesi - 18:00
Yer
Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi
Detaylı Bilgi
Organizasyon Komitesi Görün Arun Fevziye Aköz Merve Anaç Nusret Suna Ali Osman Kuruşçu Deniz Mazlum Zafer Akdemir Tayfun Kahraman Ali Rüzgar Şerife Özata KONU: 2014 yılında Mimarlık Vakfı himayesinde kurulan Türkiye Dünya Yapı Kongreleri Grubu (SEWC-Türkiye), Yıldız Teknik Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu
Detaylı Bilgi
Organizasyon Komitesi
Görün Arun
Fevziye Aköz
Merve Anaç
Nusret Suna
Ali Osman Kuruşçu
Deniz Mazlum
Zafer Akdemir
Tayfun Kahraman
Ali Rüzgar
Şerife Özata
KONU: 2014 yılında Mimarlık Vakfı himayesinde kurulan Türkiye Dünya Yapı Kongreleri Grubu (SEWC-Türkiye), Yıldız Teknik Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi desteği SEWC Uluslararası Kongreleri’nin 7.sini 24 – 26 Nisan 2019 tarihleri arasında, İstanbul’da “Geçmişten Geleceğe: Mimarlık ve Yapı” konusu ile düzenleyecektir. Structural Engineering World Congress (SEWC) / Dünya Yapı Mühendisliği Kongreleri; American Concrete Institute International (ACI), International Association of Shell and Spatial Structures (IASS), Japan Structural Consultants Association (JSCA), National Council of Structural Engineers Associations (NCSEA), Structural Engineering Institute of ASCE (SEI/ASCE), Structural Engineers Association of California (SEAOC) tarafından, yapı mühendisliğinin teknik ve profesyonel konularını kapsayacak Uluslararası Kongreler düzenlemek amacıyla kurulmuştur. SEWC2019 Uluslararası Kongresi’nin kapsamı, Yapı ve Mimarlık alanındaki en son teknolojilerin bilinirliğini arttırmak, karmaşık mimari ve yapısal uygulamaların tanıtımını sağlamak, dünya çapındaki farklı alanlardaki profesyoneller arasındaki diyaloğu güçlendirmek ve mimarlığın mühendislikle arasındaki tarihi ve ontolojik yönlerini keşfetmek için eşsiz bir forum sağlamaktır. Bu Kongre’de; konuyla ilgili her disiplinden akademisyen, uzman ve uygulayıcıların bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere katılımı beklenmektedir. Kongre dili İngilizcedir. Oturumlarda Türkçe’ye çeviri yapılacaktır.
SEWC2019 KONU BAŞLIKLARI
- A- Mimari Tasarım Modern Mimari, Tarihi Alanda Çağdaş Tasarım, Akıllı Bina Tasarımı, Yeşil Bina Tasarımı, BIM Tasarımı, Peyzaj Tasarımı
- B- Tarihi Anıtlar ve Sitler Geleneksel Mimari, 20 yy Mirası, Arkeolojik Alanlar, Altyapı Varlıkları Yönetimi, Arşiv Çalışmaları, Dokümantasyon, Hasar Tespiti, Tarihi Yapı Restorasyonu, Yapı Tarihi
- C- Yapı Mühendisliği Yapı Tasarımı (Betonarme, Ahşap, Çelik vb Yapılar), Yüksek Yapılar, Köprüler, Cam Yapılar, Büyük Açıklıklı Yapılar, Asma Germe ve Membran Yapılar, Hareketli Yapılar (Katlanır, Kinetic ve Uyumlu Yapılar), Geleneksel Yığma Yapılar, Yapısal Teşhis ve İzleme, Yapıların Hizmet Ömrü, Enerji Tasarruflu Yapı Zarfları, Nümerik Analiz ve Simulasyon, Arşiv/Teorik Çalışmalar
- D- Deprem Mühendisliği Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı, Yapıların Sismik Onarım ve Güçlendirilmesi, Aktif ve Pasif Kontrol Sistemleri, Performans Esaslı Tasarım, Zemin-Yapı İlişkisi, Deprem Geoteknik Mühendisliği, Yeni Yaklaşımlar, Deprem Tarihi
- E- Ulaştırma Sistemleri (Karayolu, Metro, Havaalanlarıi Tren İstasyon vb. Tasarımlar), Yol Altyapısının Çarpma Dayanımı, Ulaşım Güvenliği, Akıllı Ulaşım Sistemleri, Ulaşım Planlaması,
- F- Çevre Mühendisliği Sürdürülebilir Gelişme ve Yapı, Yapı üzerine Çevre Etkisi (have, kara, su, kirlilik, vb), Yapı Ömrünün Çevresel Döngüsü, Kullanım Sağlığı ve Risk Konusu, Su Arıtma ve Kirli Suyu Toplama, Arıtma ve Deşarjı,
- G- Hidrolik ve Kıyı Mühendisliği Kıyı ve Açık Deniz Yapıları, Su Kaynağı Yapıları, Nehir Mühendisliği, Kıyı Hidrodinamiği, Liman Planı ve Yönetimi, Marina Tasarımı, Denizcilik Teknolojisi, Ekolojik Kıyı Yapıları
- H- Malzeme Mühendisliği Seramikler, Metal ve Alaşımlar, Beton ve Harçlar, Çimentolu Malzemeler, Polimerler, Kompozitler, Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri, Test Metotları
- I- Yapı İşletmesi Yönetimi İnşaatta otomasyon ve robotlar, Yapı Bilgi Modellemesi, Talep ve İhtilafların Çözümü, Proje Bütünlemesi, Proje Maliyeti ve Zaman, Kalite Kontrolü ve İnsan Kaynağı, İnşaat Risk Yönetimi, İnşaat Yönetiminde Uluslararası ve Global Konular, Proje Planlaması ve Yönetimi, Strateji Yönetimi
- J- Şehircilik Kentsel Dönüşüm, Yerleşim, Doğal, Kültürel ve Tarihi Çevre, Büyük Şehircilik Projeleri, Ulaşım ve Alt Yapı Projeleri, Kırsal Alanlar, Kıyı Alanları, Kentsel İyileştirme, Dayanıklı ve Akıllı Şehirler, Hak ve Yasal değişiklikler
- K- Afetler ve Risk Azaltma Yangın Mühendisliği, Sel, Tayfunlar, Deprem, İklim Değişikliği, Risk Analizi, Risk Modellemesi, İzleme ve Yönetim, Afet sonrası İyileştirme
- L- Eğitim Mimarlık Eğitiminde Yapı, Mühendislik Eğitiminde Yapı, Öğrencilerin Yapı Algısı, Mimar ve Mühendisler arasındaki İletişim ve Ortaklık, Geleneksel Yapı ve Yapım Tekniklerinin Eğitimi
- https://sewc2019.org
Tarih
24 Nisan 2019, Çarşamba - 10:00 - 26 Nisan 2019, Cuma - 17:00
Yer
İstanbul