Açık Mimari Yarışma ve Genç Mimarlar

Yazar- Dam Notları / Hasan Çakır 26 Şubat 2021 Cuma

“DAM 4 Eylül (2014), Finlandiyalı Genç Mimarlar Sergisi’nin açılışı…”

Finlandıyalı genç bir mimar, 1987’li, yirmi yedi yaşında… Anlatıyor:

“Yarışmaya 200 proje katıldı. Kazanmak aklımızdan bile geçmiyordu… Yarışmalar insana bilgi ve deneyim kazandırıyor. Biz de bir şeyler öğrenmek için katıldık…”

***

Bu yıl Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu Finlandiya. Bu vesileyle yapılan kültür programına, DAM “Soumi Seven – Finlandiyalı Genç Mimarlar” sergisi ile katılıyor. 5 Eylül’de açılan sergi 18 Ocak 2015’e kadar sürecek.

Sergi, henüz 40’ına basmamış mimari tasarımlarıyla mimarlık dünyasının ilgisini çeken bir grup genç mimarı tanıtıyor. Eee, “star mimar”lar dünyasında ilgi çekmek kolay değil…

“Genç mimarlar, bu başarıyı Finlandiya’nın açık yarışma geleneğine borçlu” diyor DAM direktörü P.C.Schmall; “Finlandiya’da yarışmalar tüm mimarlara açık, dileyen her mimar koşulsuz her mimari yarışmaya katılabiliyor; bizde böyle bir genç mimarlar sergisi yapmak ne yazık ki olanaksız.”

DAM’ın basın bildirisinden okuyoruz:

“Açık mimari yarışmalar sayesinde genç mimarlar büyük proje ve uygulama işleri alabilme olanağı buluyor ve daha meslek hayatının başında mimarlık dünyasına ayak basıyor. Mimarlık eğitiminde Finlandiya’ya özgü “yaparak öğrenme” ilkesi, açık yarışma sistemiyle tam anlmda bir geçerlilik kazanıyor. Yarışmalar genç mimarlara kendi projelerini baştan sona uygulama ve çoğu kez kendi bürosunu açıma fırsatı veriyor.”

“Finlandıyalı Genç Mimarlar Sergisi”, açık mimari yarışma düzeninin olanaklı ve gerekli olduğunu genç mimarların ilginç tasarımlarıyla gözler önüne seriyor.

***

DAM’daki bu sergi, Almanya’daki, gençlere nerdeyse bütüyle kapalı yarışma düzenini de iyice göze batırıyor.

Almanya’da çok sayıda mimari yarışma yapılıyor ama genç mimarların bu yarışmalara katılması hemen hemen olanaksız. Mimari yarışmalara çok kez sadece referans gösterebilen mimarlık büroları katılabiliyor. Söz gelimi müze yarışmasına katılmak isteyen bir mimarın veya mimarlık bürosunun daha önce müze yapmış olması gerekiyor. Tabii genç mimarların bu tür yarışmalara katılması çok zor ve ender rastlanılan bir durum.  Gençlerin katılabileceği açık yarışmalar çok çok az… Diğer Avrupa ülkelerinde de durum pek farklı değil.

Bu DAM Notları’nı, sergi kataloğundaki ön sözün son sözü ile bitirelim:

“Almanyada genç mimarların durumuna; serbest mimarlık yaparken karşılaştıkları bürokrasiye; geçerli yarışma düzeninin genç mimarların önlerine çıkardığı engellere baktığımızda, pek çok sorun göze çarpıyor. Umarız, Finlandiya’ya bakış hepimizin gözünü açar ve ilgilileri harekete geçirir. (Soumi Seven, s.7, P.C. Schmal, Anna Scheuermann.)”

Finlandiyalı Genç Mimarlar Sergisi, Almanya’daki yarışma ve serbest mimarlık düzeni üzerinde süregelen tartışmaları alevlendireceğe benziyor. İyi…

10 Eylül 2014, Frankfurt

***

DAM 2021 Programı, 23 ve 30 Ocak’ta açılan iki sergi ile başladı: Kent Yeşillendirme (Greening the City) ve 2021 DAM Ödülü (DAM award)

Şu sıralar bilinen nedenlerle, sergilerde yalnızca digital gezinti yapılabiliyor. Meraklısına:

www.dam-online.de

www.facebook.com/architekturmuseum

Yazar- Dam Notları / Hasan Çakır 26 Şubat 2021 Cuma