- Kent Düşleri Atölyeleri XVII Gerçekleştirildi
- AYM’den Can Atalay Kararı: Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde!
- Gezi Direnişi 11 yaşında, adalet yıllardır kayıp!
- TMMOB 48. Olağan Genel Kurulu
- “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” laiklik düşmanı, bilimi ve fenni dışlayan gerici bir eğitim-öğretim modelidir!
- Yargı kararlarına uymayan Bakanlığa Danıştay’dan vize
Üç Akademisyen-Mimar Yargılandıkları Davadan Beraat Etti
Akademisyen-Mimar Senem Doyduk, Serhat Ulubay ve Emre Demirtaş, yargılandıkları davadan beraat etti.
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 Aralık Pazartesi günü görülen davanın ikinci duruşmasına ilişkin ‘toplum yararına mimarlık yapmak suç değildir, yargılanamaz’ başlığıyla basın bildirisi yayımlayan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri ve avukatı da takip etti.
İstanbul Küçük Armutlu’da bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sarıyer Şubesi, 2014 yılında ‘Küçük Armutlu Mahallesi Yerinde ve Yerlisiyle İyileştirme Ulusal Mimari Fikir Projesi Yarışması’ düzenlenmişti. Yargılanan üç mimar da derneğin düzenlediği kentsel dönüşüme karşı yerinde ve yerlisiyle iyileştirmeye yönelik mimari fikir yarışması kapsamında çalışma yürütüyordu.
Dava öncesinde bir açıklama yapan Küçük Armutlu Yarışması Jüri Ekibi, “Ülkemizde uzun yıllardır uygulanmakta olan ve gösterilebilecek olumlu bir örneği bulunmayan ‘Kentsel Dönüşüm’ projelerinden farklı olarak, söz konusu mahallede yaşayanları ve yaşamlarının devamını ön plana alan alternatif bir tasarım ve planlama arayışını hedefleyen akademik bir çalışmadır’ ifadelerine yer verdi.
Açıklamada, yarışmanın kentsel dönüşüm adı altında yıkımla karşı karşıya olan Küçük Armutlu Mahallesi’nin fiziki ve sosyal dokusu ile önemli özellikler taşıyan gecekondu dönemine ait yapılaşmasının özgün niteliklerini koruyarak iyileştirilmesinin amaçlandığı belirtilirken, “bu yarışmanın özgünlüğü diğer mesleki çalışmalardan farklı olarak mahallenin dönüşüm projesi ile yıkılmasını değil ‘yerlisiyle’ ve ‘yerinde’ bir fiziki iyileştirmeyi öne çıkarmaktadır. Gerek jüri üyelerinin gerek katılımcıların akademik ağırlıklı profili gözetilerek, sosyal bilimler araştırma metotları arasında önemli yer tutan, ‘mahalleli ile birebir çalışma üretme yöntemi’ ile gerçekleştirilmesine çalışılmıştır.’ denildi. Dava sürerken dahi ulusal ve uluslararası ortamda pek çok saygın akademik mecraya sunulmak üzere davet edilen bu çalışmanın marjinalleştirilmeye çalışıldığını ifade eden Jüri Ekibi, ‘demokratik bir ülkede ödüllendirilmesi beklenen, gönüllülük esasına dayalı böylesi kolektif ve kamu yararının gözetildiği yarışmanın düzenleyicisi ve katılımcısı üç akademisyenin böyle bir suçlamayla yargılanmasını kabul edilemez’ dedi.
Doyduk hakkında “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” ve “örgüt üyeliği” gerekçesiyle dava açılmış, Ulubay ve Demirtaş’a da “örgüt üyeliği” suçlaması yöneltilmişti.
25 Aralık Pazartesi günü görülen ikinci duruşmada tutuksuz yargılanan Akademisyen-Mimar Doyduk, Ulubay ve Demirtaş ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçlamalarından beraat etti.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu’nun 25 Aralık’ta görülen dava öncesinde paylaştığı yazılı basın açıklaması şu şekilde:
Sakarya Üniversitesi’ndeki akademisyen meslektaşlarımızın Küçük Armutlu Yerinde ve Yerlisiyle İyileştirme Mimari Proje Yarışması kapsamında yürüttükleri mimari çalışmalar nedeniyle “terör” ile ilişkilendirilmeye çalışılarak yargılanmaları sürüyor.
Tüm kentlerimizde, özellikle de İstanbul’da sürdürülen “kentsel dönüşüm” taarruzu hem yoksul kentlileri yerinden ediyor hem de kentin belleğini, tarihini ve kültürel değerlerini yok ediyor. Bu kontrolsüz kentsel dönüşüm hareketinin asıl müellifi olan siyasal iktidar bile süreci “ihanet” olarak tanımlayarak kendi yaptıklarından şikâyet ediyor. Afet riskinin arkasına sığınılarak sürdürülen bu tuhaf dönüşüm süreci, yapılı çevreyi ve doğayı olduğu kadar toplumu da geri dönülmesi oldukça zor bir biçimde tahrip ediyor.
Böylesi bir ortamda Küçük Armutlu Yerinde ve Yerlisiyle İyileştirme Mimari Proje Yarışması, kentin yerinde ve yerlisiyle iyileştirilmesi için küçük de olsa örnek bir çalışma olmuş; meslektaşlarımız ve akademisyenler gerek jüri gerekse katılımcı olarak yarışmaya yoğun ilgi göstererek sahiplenmiştir.
Akademisyen meslektaşlarımızın bu mimari çalışma dolayısı ile yargılanmaları, sadece onları değil, görevi ve sorumluluğu kentin sağlıklı geleceğini tasarlamak olan tüm mimarlık camiasını sindirmeye yönelik bir çabadır. Bu yüzden de kentlerimizin geleceğine yönelik ağır bir tehdit oluşturmaktadır.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu olarak, Küçük Armutlu Yerinde ve Yerlisiyle İyileştirme Mimari Proje Yarışması’ndaki çalışmaları nedeniyle yargılanan meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu duyurur ve tüm meslektaşlarımızı 25 Aralık 2017 Pazartesi günü saat 14.00’de Sakarya Adliyesi’nde görülecek duruşma için adliye önünde dayanışmaya davet ediyoruz.
Toplum yararına mimarlık yapmak mesleki sorumluluğumuzdur. Mesleki sorumluluk ve duyarlılığımızın suç olarak değerlendirilmesi ve yargılanması kabul edilemez!