ARAÇSALLAŞMIŞ YARGI ELİYLE TUTUKLANAN TÜM SİYASİLER, BELEDİYE BAŞKANLARI VE BÜROKRATLAR SERBEST BIRAKILMALIDIR!
3 Ağustos 2026
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, 3 Ağustos 2026 tarihinde “Araçsallaşmış Yargı Eliyle Tutuklanan Tüm Siyasiler, Belediye Başkanları Ve Bürokratlar Serbest Bırakılmalıdır!” başlıklı bir basın açıklaması yaptı.
Üsküdar Belediye Başkanı, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası 44. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı meslektaşımız Sinem Dedetaş’ın tutuklanması ve ardından İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden uzaklaştırılması, ülkemizin demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir.
Siyasal iktidarın kendi ihtiyaçları doğrultusunda yarattığı suni gündemlerle, hukuk dışı uygulamalarla ve siyasallaşmış yargı kararlarıyla muhalefeti etkisizleştirmeye yönelik baskı politikaları asla kabul edilemez.
Halkın oylarıyla kazanılan belediyeleri yargı kararları ve idari müdahaleler yoluyla etkisizleştirmek, halk iradesinin açıkça gasp edilmesidir. Sandıkta kaybedileni baskı, zor ve yargı eliyle geri almaya çalışmak; seçilmiş belediye başkanlarını hedef alarak demokratik siyaseti tasfiye etmek, ülkemizi muhalefetsiz ve seçimsiz bir rejime sürüklemektedir.
Meslektaşımız Sinem Dedetaş, halkın oylarıyla seçilmiş bir belediye başkanı olmasının yanı sıra mesleki bilgi ve birikimini yıllarca kamu yararı doğrultusunda kullanmış, meslek örgütümüzde önemli sorumluluklar üstlenmiş bir mühendistir. Tutuklanması ve görevinden uzaklaştırılması yalnızca kendisine değil; Üsküdar halkının iradesine, demokratik yerel yönetim anlayışına ve seçme-seçilme hakkına yönelik bir saldırıdır.
Bir kez daha hatırlatıyoruz: Halkın iradesi idari kararlarla yok sayılamaz, seçilmiş belediye başkanları siyasallaşmış yargı kararlarıyla etkisizleştirilemez.
Üsküdar Belediye Başkanı ve meslektaşımız Sinem Dedetaş derhal serbest bırakılmalı, görevden uzaklaştırma kararı kaldırılmalı ve halkın oylarıyla seçildiği görevine iade edilmelidir. 19 Mart operasyonlarıyla başlayan ve 500 gündür sürdürülen baskı, tutuklama ve sindirme politikaları derhal son bulmalı; araçsallaşmış yargı kararlarıyla tutuklanan tüm siyasiler, belediye başkanları ve bürokratlar serbest bırakılmalıdır.
TMMOB olarak bu utancın karşısında dimdik durmaya; demokrasiyi, halk egemenliğini ve seçme-seçilme hakkını savunmaya devam edeceğiz.
Ali Ekber Çakar
TMMOB Yönetim Kurulu Başkan








