TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kadın Komisyonu 8 Mart Bildirisi

Yazar- MO İstanbul 7 Mart 2022 Pazartesi

Biz, farklı alanlardan, yaşlardan, görüşlerden gelen, feminist olan ya da olmayan, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne üye, bir grup mimar kadın, kadın komisyonumuzu* kurarken ortaya koyduğumuz; “kadın mimarlar arası çok yönlü dayanışma ağı örmek, eşitlik politikası üretmek ve bunu mesleki ortamlarda tartıştırmak, meslek içi ayrımcılıkları tespit etmek, denetlemek, cinsel tacizle mücadeleyi örgüt içinde kurumsallaştırmak, ulusal kadın ve lgbtiq+ mücadelesine destek vermek, ‘toplumsal cinsiyet ve mimarlık’ kuramına katkı sağlamak” amacımızdan dört yıldır vazgeçmedik. Salgın, ekonomik kriz, yoksullaşma, savaş ve antidemokratikleşme bizi engelleyemedi. Tartıştıkça birbirimizi tanıdık, derin dostluklar, bağlar kurduk. Bir kadın meslektaşımız taciz beyanıyla bize ulaştığında ya da KHK ile işsiz kaldığında destek olmaya çalıştık. İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı örgütümüzle karşı durduk. Eğitimler, etkinlikler çoğaldıkça birlikte öğrendik, birbirimizi fark ettik. İki büyük anket yaparak mimar kadınların sorunlarını tespit ettik, tarihe not düştük. Anketlere gelen yorumlarda komisyonumuz için söylenmiş, “varlığı bile iyi hissettiriyor” ifadelerini okuduk. Birbirimizin pandemi hikâyelerini tek tek seslendirirken gözlerimiz doldu. Birbirimizle çatıştık, birlikte dönüştük, birlikte kahkaha attık. Kişisel, duygusal, kırılgan ve gündelik olanın, mesleki olmadığı sanılan her şeyin politikasını ısrarla sürdürdük. Sadece 8 Mart’larda değil, her ay toplandık. 8 Mart’larda mitinglere katıldık, Feminist Gece Yürüyüşü’nde birlikte yürüdük. Bugün geniş üye sayımız iki yüzü geçti. Elliden fazla aktif üyemizle hemen hemen her gün iletişim halindeyiz. Kadın mimarların iş yeri koşullarını, eşitsiz ücreti, ilk işten çıkartılan olmayı, işsizliği, mobbingi, annelik ve evliliğin mesleğe etkilerini, tacizi, erkek şiddetini, transfobiyi, homofobiyi, örgütümüzde tamamı erkek olan onur kurullarının işletim sorunlarını, görmezden gelinen, “bizde olmaz denilen” örgüt içi eşitsizlikleri tartıştık. Bazen sadece yüz yüze, birlikte sohbet etmek için Karaköy binamızda bir araya geldik. Geçen zaman içinde güzel işler yaptığımıza inansak da hep yolun başındaymışçasına heyecanlıyız ve eksiklerimizi tartışmaya devam ediyoruz.

8 Mart’ı anmak için 2022’de, yine birbirimize iyi gelmek için yan yana durduğumuzu bildirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Her 8 Mart çoğalacağız. Yeni katılımlarla güçleneceğiz, açık çağrılı toplantılarımızda, atölyelerimizde yine yan yana geleceğiz. İnanıyoruz ki yeni dönemi birlikte örgütleyeceğiz. Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın mimarların dayanışması! Yaşasın BARIŞ!

* Kadın komisyonumuza ulaşmak, iletişim ağına dâhil olmak için mimarist.kadin.komisyonu@gmail.com adresine e-posta atabilirsiniz.

Yazar- MO İstanbul 7 Mart 2022 Pazartesi