Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinden Yeni Yayın: “Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: Mete Göktuğ”

Yazar- MO İstanbul 17 Nisan 2025 Perşembe

 

Dizi Editörü ve Yayına Hazırlayan: Bülend Tuna, Tasarım Uygulama: Nazmi Aslan, Kapak Tasarımı: Nilgün Kara Babacan, Konu / Alt Konu: Mimar / Söyleşi, Biyografi, Yayınevi: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi Yayınları, Basım Tarihi:Nisan 2025, Dil: Türkçe, Sayfa Sayısı: 208, ISBN: 978-605-01-1666-3

Mimarlığa farklı yönleriyle katkı yapmış, iz bırakmış meslek büyüklerimizle sürdürülen “Mimarlar Odası Tarihinden Portreler” dizisinde Mete Göktuğ kitabıyla karşınızdayız. Mete Göktuğ’la yakın beraberliği olan, hayatının değişik dönemlerinde kendisine değmiş, birlikte bir şeyler paylaşmış farklı isimlerin anı ve düşüncelerini aktaran bu kitaba bir giriş niteliğindeki yazıları onu daha yakından tanımamızı sağlıyor. Mete Göktuğ’la farklı zamanlarda iki ayrı söyleşi gerçekleştirdik. Her iki söyleşide de yakın dostu Refael Avidor yanımızdaydı ve ortama katkı sağladı.

Mete Göktuğ için bir Galata âşığı diyebiliriz. İstanbul’un benzersiz bir bölgesi olan Galata üzerine yoğunlaşması, bu alandaki bilgi birikimini cömertçe paylaşması, semtin önemini, potansiyelini, başta orada yaşayanlar, duyarlı kentiler, mimarlık öğrencilerine ısrarla aktarması, bu yönde semt örgütlenmesine gayret etmesi, öncülük yapması, herkeste bir farkındalık yaratması uğruna gösterdiği çabalar hafızalarımızda yer etti.

Mete Göktuğ ODTÜ’nün ilk öğrencilerinden, henüz şimdiki binaların ortada olmadığı, kent içinde barakalarda eğitim verildiği dönemlerde okula başlamış. Üstelik İstanbul’daki Güzel Sanatlar Akademisi’ni terk ederek ODTÜ’yü tercih etmiş. Bunun nedenlerini, farklı bir eğitim arayışının ipuçlarını söyleşide bulacaksınız. ODTÜ’deki eğitim ortamıyla ilgili ilginç paylaşımları oldu. Bu arayışın kendisini yönlendirdiği, farklı kültürleri, ülkeleri, insanları tanıma tutkusu ile gerçekleştirdiği bir tür dünya turunun izlerini de burada aktarmaya gayret ettik. Seyahatlerinde yanında gezdirdiği eskiz defterine işlediği izlenimlerini ilk defa görme fırsatım oldu, eminim siz de beğeneceksinizdir.

Mete Göktuğ öncelikle plancı olduğunu ısrarla vurguluyor, bu konuda yaptıkları çalışmaları, İstanbul Nâzım Plan Bürosu deneyimini aktardığı satırlar oldukça değerli. İstanbul gibi tarihi bir kentte, farklı kültürlerin izlerinin katmanlaşarak günümüze kadar geldiği bir ortamda plancının, mimarın sorumluluğunu hissetmesinin önemi açık. Galata bölgesinin tarihi üzerinde yapılan çalışmaları aktarması, bölgedeki kültür varlıklarının farkına varılmasını ısrarla vurgulaması örnek alınası bir mücadele geleneğinin ürünü olarak görülüyor.

Geçmişten geleceğe neler aktarabileceğimizi, her birimizin farklı ortamlarda, birikimlerimizle, farklı beraberliklerdeki birikimlerimiz ve deneyimlerimizle neler yapabildiğimizi, bunları nasıl derleyebileceğimizi, nasıl anlamlı kılabileceğimizi düşünüyor, “Mimarlar Odası Tarihinden Portreler” dizisini bu çerçevede geliştirmeye çalışıyorduk. Mete Göktuğ kitabının iyi bir örnek oluşturduğu kanısındayım. Umarım hak ettiği ilgiyi görür.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
Karaköy, Kemankeş Cad. 31, Beyoğlu, İstanbul
Tel: (212) 251 49 00
MİV Kitabevi
Karaköy, Kemankeş Cad. 31, Beyoğlu, İstanbul
Tel: (212) 244 86 87 (dahili 316)
e-posta: mivkitabevi@gmail.com

Yazar- MO İstanbul 17 Nisan 2025 Perşembe