Mimarlar Odası Üye Kayıt İşlemleri Ve Üyelik Ödenti Uygulamaları Hakkında
Mimarlık Lisans eğitimini tamamlamış olan meslek mensuplarının mesleklerini icra edebilmeleri için Mimarlar Odasına üye olmaları gerekmektedir. Oda kayıtlarında ve mesleği yapmada lisans eğitimi esas olup; lisansüstü eğitim ile alınan unvan, ikinci bir lisans diploması olarak değerlendirilemez buna bağlı olarak mesleki çalışma yapılamayacağı gibi ilgili Odaya da kayıt yapılamaz.
Kamu kurum ve kuruluşları ile iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşlarında, asli ve sürekli görevlerde çalışan mimarlık meslekler mensuplarının, Mimarlar Odasına kayıt işlemleri, isteklerine bağlıdır. Ancak, görevlerinin gereği olan işleri yaparken, mesleki bakımdan Odaya kayıtlı meslektaşlarının yetkileri ile haklarına sahip ve onların ödev ve sorumlulukları ile yükümlüdürler.
Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği 7.Maddesi ile Asil Üyelik, 10.Maddesi ile Üyelerin Görev ve Sorumlulukları, 11.Maddesi ile Üyelikten Ayrılma ve 83.Maddesi ile Üyelik Ödentileri ve Para Cezaları düzenlenmiştir.
İlgili mevzuat uyarınca; kayıt başvuruları, üyelikten ayrılma ve üyelik ödenti muafiyeti işlemlerinde dikkat edilecek hususlar aşağıda iletilmektedir.
Oda kayıt başvurularında; ilk kayıt ödentisi ile içinde bulunulan yıl hariç geriye dönük üyelik ödentilerinin ödenmesi zorunludur.
Kayıt sırasında; mezuniyet tarihinden itibaren kayıt başvurusunun yapıldığı tarihe kadar mesleğin uygulanmadığı süreler varsa, belgelenmek koşuluyla bu süreler için ödenti alınmaz.
Kayıt sırasında; mezuniyet tarihinden itibaren kayıt başvurusunun yapıldığı tarihe kadar Kamu Kurum ve Kuruluşlarında asli ve sürekli görevlerde çalışan meslek mensuplarından belgelenmek koşuluyla bu süreler için ödenti alınmaz.
6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu düzenlemeleri ve Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği uyarınca Odaya kayıtlı her üyenin Oda Genel Kurulunca belirlenen üyelik ödentilerini ödemesi gerekmekte olup, üye olan ve üyeliğini mesleki faaliyette bulunmasa dahi sürdürenlerin aidat ödeme yükümlülükleri doğmaktadır.
Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği 11.Maddesi uyarınca Üyelikten Ayrılma, 83.Maddesi ile Üyelik Ödentileri ve Para Cezaları hakkında düzenlemeler getirilmiş;
Üyelikten Ayrılma ve Üyelik Ödenti muafiyeti tanınmasının koşulları belirlenmiştir.
Üyelikten Ayrılmak isteyen üyelerin başvurularında;
üyelikten ayrılma başvuru dilekçesi,
silahlı kuvvetler mensubu olduklarına dair belge,
kamu kurum ve kuruluşlarında asli ve sürekli görevde çalıştıklarına dair belge,
başvuru tarihine kadar olan ödenti borçlarının ödendiğine dair belge,
mesleki faaliyette bulunmadıklarına dair son bir ay içerisinde alınmış Sosyal Güvenlik Kurumu bildirgesi,
Muafiyet isteyen üyelerin başvurularında;
muafiyet başvuru dilekçesi,
Emekli/Maluliyet aylığı aldıklarına dair belge,
Yüksek Lisans öğrencisi olduklarına dair son bir ay içerisinde alınmış belge,
başvuru tarihine kadar olan ödenti borçlarının ödendiğine dair belge,
mesleki faaliyette bulunmadıklarına dair son bir ay içerisinde alınmış Sosyal Güvenlik Kurumu bildirgesi,
alınacak; belgeler daha sonra Merkez Yönetim Kurulunca karar alınmak üzere Genel Merkeze gönderilecektir.