6.20.3. Eminönü Mimar Kemalettin Mahallesi Nâzım İmar Planı Değişikliği
15.5.2007 tasdik tarihi ile 17.8.2007 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarılan Eminönü, Mimar Kemalettin Mahallesi, 117 pafta, 624 ada, 31 parsele ilişkin 1/5000 Ölçekli Nâzım İmar Planı Değişikliğine 17.9.2007 tarihinde itiraz edilmiştir.
İtiraz dilekçesi aşağıdadır:
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı
İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı
Planlama Şube Müdürlüğü’ne
Konu: 15/05/2007 tasdik tarihi ile 17.08.2007 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarılan Eminönü, Mimar Kemalettin Mahallesi, 117 pafta, 624 ada, 31 parsele ilişkin 1/5000 Ölçekli Nâzım İmar Planı Değişikliğine itirazımız.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onanan 1/5000 Ölçekli Nâzım İmar Planı değişikliği ile 31.01.2005 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Tarihi Yarımada 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nda “Semt Konağı” alanında kalan söz konusu alan, İstanbul IV. No’lu KTVKB Kurulu’nun 11.10.2006 tarihli kararı ile tadilen uygun bulunarak “Semt Konağı” fonksiyonundan çıkarılarak “III. Derece Ticaret Alanı” fonksiyon alanına alınmıştır.
Meriyette Gedikpaşa İlköğretim Okulu olarak kullanılan Eminönü, Mimar Kemallettin Mahallesi, 117 pafta, 624 ada, 31 parselin “Semt Konağı” fonksiyonundan alınarak III. Derece Ticaret Alanına alınması, söz konusu parselde yoğunluk artışı sağlarken, 31.01.2005 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Tarihi Yarımada 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Raporunda yer alan Plan Genel Hükümlerine aykırılıklar taşımaktadır. Söz konusu plan değişikliği ile Plan Genel Hükümlerinde yer alan; yapılaşma haklarını artırıcı plan değişiklikleri yapılamaz hükmü yok sayılmakta ve plan değişikliği ile plan hükümlerine aykırı yapılaşma hakkı verilmesi durumu, emsal teşkil edici olması nedeniyle bölgedeki diğer fonksiyon değişikliği taleplerinin de önünü açmaktadır.
Getirilen bu imar hakkı ile birlikte bölgede halihazırda görülen yoğun kullanım sonucu yaşanan bir çok sorun daha da artacaktır. Korunması İstanbul için olmazsa olmaz olan Tarihi Yarımada’da yapılan bu şekildeki emsal teşkil edici ve yoğunluk arttırıcı plan değişikliği ile getirilen yeni fonksiyon ve yapılaşma hakkı; Tarihi Yarımada planlarının plan bütünlüğünün bozulmasına yol açarken, bölgedeki yoğunluğu arttırmasının yanında, yaşam koşullarını ve altyapıyı zorlaştırıcı etkiler yaratacaktır.
Ayrıca söz konusu imar planı değişikliği ile, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun eki olan Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin 27. Maddesi’nde yer alan “İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik alt yapı alanlarının kaldırılması küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmaz. Zorunlu hallerde böyle bir değişiklilik yapılabilmesi için: 1- İmar planındaki durumu değişecek olan sosyal ve teknik altyapı alanındaki tesisi gerçekleşecek ilgili yatırımcı bakanlık ve kuruluşların görüşü alınacaktır. 2- İmar planındaki bir sosyal ve teknik alt yapı alanın alanının kaldırılabilmesi ancak bu tesisin hizmet götürdüğü bölge içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir” hükmüne aykırı işlem gerçekleştirilmiştir. Buna göre, plan değişikliği ile sosyal donatı alanları azaltılırken tesisin hizmet götürdüğü alanda eşdeğer yeni bir alan gösterilmemekte ve tesisi gerçekleştirecek olan ilgili kurumun olur görüşü bulunmamaktadır.
Yukarıdaki açıklamalarımız çerçevesinde, yapılaşma koşulları ve getirdiği fonksiyon değişikliği açısından ciddi sakıncaları olan söz konusu plan değişikliğine itirazlarımızı sunar; diğer itirazlarımıza ilişkin yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla, plan değişikliğinin iptal edilerek konunun tekrar değerlendirilmesi için gereğinin yapılması isteğimizi bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla;
Sami Yılmaztürk
Yönetim Kurulu Sekreteri