16.5.1. Etkinlik Ve Toplantılar

 

Afet Komitesi tarafından düzenlenen, izlenen ve katkı sağlanan toplantı ve etkinlik ve basın açıklamalarından bazıları tarih sırasına göre aşağıda sıralanmıştır:

 

14 Mart 2004: İstanbul Deprem Master Planı Uluslararası Değerlendirme Panel - Forumu

“İstanbul Deprem Master Planı”nın (İDMP) uluslararası değerlendirmeye sunulduğu toplantı ve forum hakkında bilgilendirme Mimarlara Mektup’un Nisan 2004 sayısında üyelerimizin bilgisine sunulmuştur.

 

18 Mayıs 2004: Deprem Sempozyumu – Üsküdar Ticaret Üniversitesi

 

3-4 Temmuz 2004: Afet Yönetim Modeline STK’ların ve Gönüllülerin Katılımı Sempozyumu

Afete Karşı Sivil Koordinasyonu Destekleme Derneği (ASK) tarafından İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen sempozyuma 8 üniversite ve bilimsel merkez, 44 kamu kurumu ve belediye, 60 sivil toplum kuruluşu ve 26 semt derneği davetli olarak katılmıştır.

 

17 Ağustos 2004: 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ile ilgili basın açıklaması

(Bkz. 3.8.)

 

24 Ağustos 2004: Alibeyköy sel baskını inceleme gezisi ve sel mağdurları ile toplantı

Yapılan çalışmalar ve gözlemler hakkındaki değerlendirmelerimiz Mimarlara Mektup Eylül 2004 sayısında “Bilim, Teknik ve Etik Özürlü Politikalar Kaynaklı Bir Afet” başlığı altında üyelerimizin bilgisine sunulmuştur.

 

18 Eylül 2004: Mimarlık öğrencileri ile birlikte Alibeyköy ve çevresinde yapılan tespit çalışması

Afet konusundaki bilinçlendirme çalışmaları kapsamında düzenlenen ve mimarlık öğrencilerinin UIA sürecinde yapılacak etkinliklerin ilki olarak gerçekleşen gezi sonrasında mimarlık öğrencileri tarafından “İstanbul’un algılanan üç farklı kimliği” başlığı altında düzenlenen atölye çalışmasında Alibeyköy ve çevresini sorunları ile alternatif çözümler konusunda atölye çalışmaları düzenlenmiştir.

 

22 Eylül 2004: TMMOB İKK Afet Komitesi toplantısı

Alibeyköy sel baskını ve sonrasında yaşanan sorunlar hakkında İstanbul İl koordinasyon Kurulu tarafından da oluşturulan komite çalışmalarına yürütücü olarak katılınmış, yapılan çalışmalar sonunda ortak bir rapor hazırlanarak ilgili taraflara ve kamuoyuna iletilmiştir.

 

28-30 Eylül-1Ekim 2004: Deprem Şûrası Genel Kurulu

Bayındırlık ve İskan bakanlığı tarafından 13 Nisan 2004 tarihinde başlatılan Deprem Şûrası çalışmaları, Mimarlar Odası adına Ali Ulusoy yürütücülüğünde Ankara Şubemizce oluşturulan komisyon tarafından geçekleştirilmiştir. Komitemiz, İstanbul Grand Cevahir Otel’de toplanan ve şûra komisyon raporlarının tartışılarak son halini alacağı bildirilen üç günlük genel kurula görüş ve önerilerimiz ile katkı sağlayabilmek amacıyla katılmış ise de, şûranın organizasyon kararları nedeniyle diğer sivil toplum örgütleri ile birlikte izleyici durumunda kalmıştır.

 

8 Ekim 2004: TMMOB Yönetim Kurulu Deprem Şûrası değerlendirme toplantısı

TMMOB Yönetim Kurulu ve oda başkanları katılımı ile Ankara TMMOB Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya afet komitemiz adına katılınmış ve Deprem Şûra’sı hakkındaki görüşlerimiz iletilmiştir.

 

11 Kasım 2004: Deprem Tahmini ve Afet Yönetimi Toplantısı-Boğaziçi Üniversitesi

 

22 Kasım 2004: “Afete Karşı Yapısal Bilinç” eğitimi

İstanbul Valiliği İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile birlikte Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirilmiştir.

 

1 Aralık 2005: “Doğanın Çarpık Kentleşmeye Başkaldırışı”

Alibeyköy sel felaketi hakkında, Mimarlar Odası İst. Şube Anadolu 1. BKBT’de Afet Komitemiz adına Arif Atılgan tarafından hazırlanan görsel rapor sunuşu ve bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

 

9 Aralık 2004/ Kamu ve Özel Sektör Ortaklığı Finans Modeli ve İDMP toplantısı

İstanbul Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirilen toplantı, Türkiye Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından uluslararası kapsamda düzenlenmiştir.

 

21 Aralık 2004: G-MALL sinema yangını basın açıklaması

(Bkz. 3.13.)

 

28 Aralık 2005: Avcılar-Ambarlı heyelan bölgesi tespit çalışması

Avcılar-Ambarlı kıyı kesiminde başlayan heyelan nedeniyle afet komitemizce başlatılan çalışmalar, ocak ve mart ayları arasında heyelan bölgesine çeşitli tarihlerde yapılan arazi tetkikleri ile bölge ve yerel yönetim çalışmaları izleme altına alınmış ve bu konuda hazırlanan rapor doğrultusunda kamuoyuna açıklamalar yapılmıştır.

 

7 Ocak 2005: Türkiye’nin Afet Yönetimi Yedinci Yuvarlak Masa Toplantısı

Afet yönetimi konusunda Türkiye’deki farklı kurumlardan gelen katılımcıların görüş alışverişinde bulundukları toplantı ODTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenmektedir.

 

12 Ocak 2005: Güneydoğu Asya depremi ile ilgili basın toplantısı

Komitemizin aktif olarak yer aldığı Güneydoğu Asya depremi ve tsunami felaketi ile ilgili çalışmalar İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu ile birlikle sürdürülmüş, İstanbul Tabip Odası’nda yapılan toplantı ile 15 Ocak etkinliği kamuoyuna duyurulmuştur.

 

15 Ocak 2005: Güneydoğu Asya depremi anma toplantısı ve basın açıklaması-Taksim

(Bkz. 16.5.2.1. Ek 1)

 

31 Ocak-1 Şubat 2005: Kentsel Biyosfer Rezervleri ve İstanbul’un Potansiyelleri Çalıştayı

İstanbul Teknik, İstanbul ve Massachusetts üniversitelerinin ortaklığında hazırlanan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, belde belediyeleri konu ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve UNESCO-MAB temsilcilerinin katıldığı çalıştay, İstanbul’un doğal zenginliklerinin bir afet halini alan giderek kaybolması tehlikesi karşısında ilgili tarafların birlikte davranması ve bu konuda uluslararası işbirliği yapılması kararını da içeren bir deklarasyon ile sona ermiştir.

 

16 Şubat 2005: Afet Komitesi UIA Bilim Kurulu toplantısı

Afet komitemizin UIA2005 kapsamında düzenleyeceği uluslararası panel ve forum için yapılacak hazırlıklar görüşülmüştür.

 

17 Şubat-4 Mart 2005: TMMOB Afet Komitesi toplantısı

İstanbul Deprem Master Planı konusunda çalışma yapmak üzere oluşturulan TMMOB Afet Komitesi’nin TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’nda gerçekleştirilen iki toplantıya, Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu’nun 24 Haziran 2004 tarihli kararı gereğince katılınmış ve hazırlanan rapor hakkında Afet Komitemizin görüşleri aktarılmıştır.

 

23-25 Mart 2005: Deprem Sempozyumu 2005 – Kocaeli

Kocaeli Üniversitesi tarafından düzenlenen deprem ile ilgili birçok disiplinin bir arada yer aldığı Kocaeli 2005 Deprem Sempozyumu 23-25 Mart 2003 tarihleri arasında, Grand Yükseliş Hotel’de düzenlenmiştir. Komitemiz adına Mücella Yapıcı konuk “Deprem ve Kentsel Dönüşüm” başlıklı bir sunuşla katılmıştır.

 

23 Mart 2005-30 Mart 2005: Kızılay’la Güney Asya depremi ile ilgili toplantılar

Kızılay’ın çağrısı ile afet sonrası Güney Asya’da yapılacak deprem konutları ilgili teknik işbirliği olanaklarının tartışıldığı toplantıya İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ile birlikte katılınmıştır.

 

24 Mart 2005: Türkiye –İngiltere Kentsel Dönüşüm ve Yenileşme Sempozyumu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İGDAŞ Genel Müdürlüğü’nün Alibeyköy tesislerinde “İngiltere-Türkiye İstanbul Kentsel Dönüşüm / Yenileşme Sempozyumu” (Turkey-UK Urban Regeneration Symposium) ana başlığı altında uluslararası olarak yapılan, deprem ve “küresel iş fırsatlarının yaratılması” sözcüklerinin bir arada kullanılması ve bir iş toplantısını andırması açısından özellik taşıyan sempozyum hakkındaki geniş bilgi “İstanbul Depremi ve Küresel İş Fırsatları” başlıklı yazıyla (Mimarlar Mektup /Nisan 2005) üyelerimize aktarılmıştır.

 

26 Nisan 2005: Küçükçekmece Belediyesi’nin bilgilendirme toplantısı

Küçükçekmece Belediyesi yetkilileri tarafından bölgeye ilişkin kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında afet komitemize bilgilendirme yapılmıştır.

 

16 Mayıs 2005: Fransız öğrencilere kentsel dönüşüm ve Alibeyköy sel baskını bilgilendirme toplantısı

 

9-10 Haziran 2005: İstanbul ve Deprem Sempozyumu

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından bu yıl üçüncüsünü düzenlen sempozyum, İTÜ Maçka Binası G Amfisinde gerçekleştirildi.

 

4-10 Temmuz 2005, “Depremini Bekleyen İstanbul” fotoğraf sergisi

(Bkz. 4.3.2.1.)

 

5 Temmuz 2005: UIA 2005 Depremini Bekleyen Tarihi Kentlerde Mimarlık Panel-Forumu

Program hakkındaki bilgi, çalışma raporumuzun UIA çalışmaları ile ilgili bölümünde yer almaktadır (Bkz. 4.3.3.1.). Sunuşlarının derlendiği broşür İngilizce olarak toplantıda dağıtılmış ise de panel ve forumun tüm kayıtları tercüme ve baskı işlemlerinin tamamlanmasının ardından üyelerimizin arşivine sunulacaktır. Konu hakkında değerlendirme ve teşekkür yazımız ekte sunulmuştur. (Bkz 16.5.2.2. Ek 2)

 

17 Ağustos 2005: 17 Ağustos 1999 Marmara depremi ile ilgili basın açıklaması

(Bkz. 3.23.)

 

18 Eylül 2005: Deprem ve Kentsel Dönüşüm toplantısı – Gülsuyu

 

24 Eylül 2005: Deprem ve Kentsel Dönüşüm toplantısı – Küçükarmutlu

 

26 Eylül 2005: Sarıyer Derbent Mahallesi teknik inceme gezisi

İstanbul İçme Suyu 2. Merhale Projesi - Melen sistemi Ayazağa tüneli için dinamit kullanılarak del-patlat yöntemi ile yapılan çalışmaların Derbent Mahallesi’nde neden olduğu hasar tespit edilmiş, konu hakkında muhtarlık ve şantiye yetkilileri ile görüşmeler yapılmıştır. Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan Tahir Öngör tarafından hazırlanan teknik rapor sonrası Valilik nezdinde yapılan görüşmeler ile dinamit çalışmalarına son verilmiştir.

 

11 Kasım 2005: Deprem ve Mimarlık -1- Yuvarlak Masa toplantısı

Çalışma raporunun yuvarlak masa toplantıları ile ilgili bölümünde yer almaktadır.1.6.3.

 

1 Aralık 2005: Kentsel Dönüşüm Toplantısı

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi binasında “Kentsel Dönüşüm” başlığı altında gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak Mücella Yapıcı katıldı.

 

20 Ocak 2005: Türkiye’nin Afet Yönetimi Sekizinci Yuvarlak Masa Toplantısı

Afet yönetimi konusunda Türkiye’deki farklı kurumlardan gelen katılımcıların görüş alışverişinde bulundukları toplantı, ODTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenmektedir.