7.5.2. Galatasaray Adası Plan Tadilatı

 

Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgeleri Nazım ve Uygulama İmar Planlarında “yüzme havuzu ve su sporları” alanı olarak gösterilen Galatasaray Adası, Başbakan, Milli Savunma Bakanı, Ulaştırma Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Çevre ve Orman Bakanı, Bayındırlık ve İskân Bakanı, Tarım ve Köy İşleri Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanı’ndan oluşan Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun 15.10.2004 tarih ve 2003-2 sayılı kararı ile onanan plan tadilatı ile “Turizm Tesis Alanı”na dönüştürülerek yapılaşmaya açılmıştır. Boğaziçi gibi, öngörünüm ve sahil şeritlerinde konut yapılaşmasına bile izin verilmeyen bir “doğal ve tarihi sit” alanında, yapılaşmayı denizin içine kadar uzatan /5000 ve 1/1000 ölçekli bu plan tadilatları Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde askıya çıkarılmıştır. Bu son derece sakıncalı işleme yasal süresi içinde itiraz edilmiş, ardından da, bu tadilatın iptali istemiyle Danıştay’da dava açılmıştır. İtiraz dilekçesi aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır. (Dava süreci için bkz. 12. Hukuk Çalışmaları)

 

İtiraz Dilekçesi

 

01.03.2005 / 25.06.2724

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne

 

Konu: Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun 15.10.2004 gün ve 2003-2 sayılı kararı ile onanarak 3.02.2005 tarihinde Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde askıya çıkarılan, Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgeleri Nazım ve Uygulama İmar Planlarının Galatasaray Adası ile ilgili bölümünde yapılan plan tadilatlarına ilişkin itirazımız.

 

22.07.1983 onanlı Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgeleri nazım ve uygulama imar planlarında “yüzme havuzu ve su sporları” alanı olarak gösterilen 369 ada, 1,2, ve 4 no.lu parseller (Galatasaray Adası), Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun 15.10.2004 tarih ve 2003-2 sayılı kararı ile onanan plan tadilatı ile, “Turizm Tesis Alanı’na dönüştürülmüştür. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan tadilatları, 03.02.2005 tarihinde Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde askıya çıkarılmış olup, halen askıdadır.

 

Plan tadilatı, Galatasaray Adası’nın bulunduğu alanı yapılaşmaya açmakta olup, bu alanda yer alacak tesisler, Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu kararında, “Konaklama ünitesi yapılmamak suretiyle, toplumun ve kamunun yararlanacağı toplantı salonu, sergi, konser, gösteri, spor, eğlence ve restaurant fonksiyonları” olarak tanımlanmaktadır. Bu fonksiyonların, ada üzerinde yoğun ve büyük ölçekli bir yapılaşmaya neden olacağı açıktır. Boğaziçi gibi, öngörünüm ve sahil şeritlerinde konut yapılaşmasına bile izin verilmeyen bir “doğal ve tarihi sit” alanında, yapılaşmayı denizin içine kadar uzatan böylesi bir plan tadilatını son derece sakıncalı buluyoruz. Boğaziçi, sadece İstanbul’un değil, dünyanın bir zenginliğidir ve titizlikle korunması gerekir. Bunun için de, her şeyden önce, onu titizlikle sakıncalı yeni yapılaşmadan korumak gerekir.

 

Bunun yanı sıra, Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu kararında,” inşaat aşamasında denizin kirlenmesini önleyecek her türlü tedbir alınması” notunun da yer almakta oluşu, bu uygulamanın yaratacağı deniz kirliliğini de gündeme getirmektedir. Bu not, bu tür önlemlerin neler olacağına hiç değinmemekte; ayrıca, kirlenmeyi de sadece inşaat aşamasıyla sınırlı tutmakta; bu plan tadilatı uygulandığı takdirde, yoğun nüfus hareketine sahne olacak adadaki faaliyetlerin yaratacağı kirliliğe de hiç değinilmemektedir. Ayrıca, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 22 Ekim 2004 gün ve 340051033 sayılı, planların askıya çıkarılmasını talep eden yazısında, plan tadilatı yapılan 369 ada 1, 2 ve 4 no.lu parsellerin Galatasaray Spor Kulübü’ne ait olduğu belirtilmiş olmasına karşın, bu parsellerden sadece 1 no.lu parsel Galatasaray Kulübüne aittir. 2 ve 4 sayılı parseller Maliye Hazinesine ait olup, bu parseller de, üstelik Maliye Bakanlığı görüşü de alınmadan, kulüp mülkiyetinde imişçesine işlem görmüşlerdir.

 

Galatasaray Adası’nı yapılaşmaya açan söz konusu plan tadilatı yasal planlama prosedürüne de uymamaktadır. Boğaziçi’nde plan tadilatının, yasal olarak, Boğaziçi Kanunu’nun 10. maddesini değiştiren 3194 sayılı kanunun 48. maddesi uyarınca yapılması gerekmektedir. Söz konusu 48. maddede, “Gerekli görüldüğü takdirde Boğaziçi Alanı için yapılan planların revize edilmesi geri görünüm ve etkilenme bölgelerinde 3030 sayılı Kanuna göre, sahil şeridi ve öngörünüm bölgelerinde İstanbul Büyükşehir belediyesince hazırlanarak Belediye Meclisinin kararı ve Belediye Başkanının onayından sonra Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu onayı ile kesinleşir.” denmekte olduğu halde, plan tadilatında bu sürecin işletilmediği, Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun onayladığı plan tadilatının bu konuda yetkili olan Büyükşehir tarafından hazırlanıp sunulmamış olduğu görülmektedir. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yazdığı 22 Aralık 2004 tarih ve 340051033 sayılı yazıda, “ilgililerince hazırlanan plan değişikliği teklifi”nin Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’nca onanmış olduğu belirtilmekte, ancak, bu ilgililerin kim ya da kimler olduğu açıklanmamaktadır. Bu durumun ciddi bir yasa ihlali olduğu açıktır ve yasal plan tadili prosedürüne aykırı bu uygulamanın yasal olarak geçersiz sayılması gerekmektedir.

 

Plan tadili prosedürü ile ilgili ciddi bir diğer yasa ihlali de, bir SİT alanı olan Boğaziçi’nde, bu plan tadilatı için ilgili Koruma Kurulu onayının alınmamış olmasıdır. Bu tarihe kadar Boğaziçi’ndeki tüm plan tadilatları ve uygulamaları için Koruma Kurulu kararı aranırken, söz konusu plan tadilatında bu prosedürün de yok sayılarak atlanmasında, açık bir yetki gaspı söz konusudur. Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu, bu uygulama ile hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, hem de ilgili Koruma Kurulu’nun yetkilerine müdahale etmekte ve kendisine verilmeyen bir yetkiyi kullanarak, yasal açıdan geçersiz bir işlem yürütmektedir.

 

Yukarıda sayılan nedenlerle, halen askıda bulunan, Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun 15.10.2004 tarih ve 2003/2 sayılı kararı ile onanan plan tadilatının iptal edilmesini, başkaca itirazlarımıza ilişkin yasal haklarımız saklı kalmak kaydı ile talep ederiz.

 

Saygılarımızla,

 

Günhan Danışman

Yönetim Kurulu Sekreteri

 

Dağıtım:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı-Ankara

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü