16.8. İşyeri Temsilcileri Şube Koordinasyonu
Kamu ve özel kesimde çalışan mimarların mesleki alanda gereksinimlerini karşılamak, mesleki uğraşlarını kolaylaştırmak, mesleki hizmetinin güvencelerini sağlamak ve korumak, bu üyeler arasında mesleki dayanışma ortamını oluşturmak, bu üyelerin Mimarlar Odası ile doğrudan ilişkisini sağlamak, bu yolla meslek etiğini ve kamu çıkarlarını korumak amacıyla düzenlenen ve kabul edilerek yürürlüğe giren Mimarlar Odası İşyeri Temsilciliği Yönetmeliği gereği özellikle “İşyeri Temsilcileri”nin oluşturulmasına öncelik verilmiştir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilçe ve ilk kademe belediyeleri başta olmak üzere yerel yönetim hizmetlerinde görev yapan kamu çalışanı mimar meslektaşlardan başka özel şirketlerde, yapı kooperatiflerinde, bürolarda çalışan mimar meslektaşların katılımı ile Mimarlar Odası çatısı altında örgütlülüğü hedefleyen çalışmalar gönüllülük esasına dayanarak geliştirilmeye çalışılmıştır.
Bütün ücretli çalışanlara yönelik üye-işyeri bilgilerinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kurulmasına özen gösterilen “kurumsal ilişki” de ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yanıtsız bırakılmıştır. Özellikle ücretli çalışanların tespiti, daha önceki dönemlerde de olduğu gibi gönüllülük esasına dayanılan bilgilendirmeler ile sağlanabilmiştir. Bu noktada 1982 Anayasasının 135. maddesi ile ortaya çıkan fiili durum en önemli engeli oluşturmaktadır. Kamu çalışanlarının oda çalışmalarına üye olarak daha aktif katılımlarının sağlanmasında engel olan 135. maddenin iptali hususu yıllardan beri süregelen bir eylemdir. Bu kararlılık önümüzdeki dönemde de sürdürülmelidir.
Mimarlar Odası İşyeri Temsilciliği Yönetmeliği’nin 3. maddesi gereği işyeri temsilcilerini belirleyen 9 şubeden (Adana, Ankara, Antalya, Denizli, Gaziantep, Giresun, İstanbul, Kayseri, Konya, Ordu) asil ve yedek temsilcilerinin ve Eşgüdüm Komitesi üyelerinin Genel Merkeze çağrılı olarak bir günlük seçimli toplantısı 18 Eylül 2004 günü Mimarlar Odası Genel Merkezinde yapılmıştır.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi İşyeri Temsilcilikleri Şube Koordinasyon üyeleri olarak Erdinç Güner, A. Tuncay Gürpınarlı, Kubilay Önal’ın temsilci olarak katıldığı toplantının gündemi, bilgilendirme, işyeri temsilcileri eşgüdüm komitesi (İTEK) seçimi ve Kamu Personeli Yasa Taslağı olmuştur. İşyeri Temsilcileri Eşgüdüm Komitesi asil üyeliklerine; Erdinç Güner (İstanbul Büyükkent Şubesi), Dicle Sema Yılmazkardeşler (Ankara Şubesi), Hülya Akpoyraz (Ankara Şubesi), Sibel Unay (Antalya Şubesi), İbrahim Bal (Konya Şubesi), Ebru Candaş (Gaziantep Şubesi) seçilmiştir. İTEK Yürütme Kurulu’na da Erdinç Güner (İstanbul Büyükkent Şubesi), Dicle Sema Yılmazkardeşler (Ankara Şubesi), Hülya Akpoyraz (Ankara Şubesi) seçilmiştir.
Ayrıca Kamu Personeli Yasa sürecinin izlenmesine, yapılacak eylemler ve çalışmaların programlanması için yürütme kurulunun ön çalışma yapmasına ve ilk toplantıyı gerçekleştirmesine karar verilmiştir.
İTEK Yürütme Kurulu’nun toplantısında ise; “Kamu personeli yasa taslağı, Ankara Şube Bülteni eki 3.03.2004 tarihli “Devlette Reform” başlıklı Prof Dr. Birgül Ayman Gürel’in sunuş metninin ilgili birimlere dağıtılmasına, konu hakkında görevli hukuk birimleri ile baro ve akademi çevrelerinden görüş alınmasına, kamu çalışanları ile tasarı hakkında panel yapılmasına, kamu çalışanları ile ücretli çalışanların meslek düzeylerinin arttırılması amacıyla seminerler düzenlenmesine, uluslar arası mesleki platformda globalleşme/GATS vb nedenlerle kamu alanında dönüşümlerin incelenmesine yönelik çalışma yapılmasına” karar verilmiştir.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi İşyeri Temsilcileri toplantısı da 2.02.2005 tarihinde Trakya 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği’nde gerçekleştirilmiştir. Genel bilgilendirme, Kamu Yönetimi Reform Tasarısı, Kamu Personeli Yasa Tasarısı, UIA bilgilendirmesi ve işyeri temsilcilerinin sorunları ve talepleri gündemi ile yapılan toplantıda temsilciler bilgilendirilmiştir.
TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu Kurulu bünyesinde “Ekonomik Demokratik Özlük Haklar ve Sendikalaşma Komisyonu” çalışmalarına katılım sağlanmıştır. Ayrıca “Emek Platformu” çerçevesinde ortaya konulan etkinliklerde de yer alınmıştır. Özellikle” Genel Sağlık Sigortası”, “Emeklilik Yasası”, “Aile Hekimliliği”, “Temel Sağlık Yasası”, “Kamu Yönetimi Yasası”, “Kamu Personel Yasası”, “Yerel Yönetim Yasaları” hakkında Emek Platformu’nun gerçekleştirdiği eylemlere katkı konulmuştur.
Mimarlık mesleğinde önemli bir çoğunluğu oluşturan ücretli çalışanlarımızı ilgilendiren Kamu Yönetim Reformu, Yerel Yönetimler Yasası ile Kamu Personel Yasasının genelde kamusal alanların tasfiyesi ve özelleştirmesini hedeflediği bilinci ile kamu emekçilerini sözleşmeli hale getirerek iş güvencelerini ortadan kaldıran bu yeni dönem öncesi kabul edilen “Kamu Emekçileri Sendika Kanunu” ile toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı tanımayan, kamu çalışanlarının esnek istihdam koşullarında tek yanlı ve değişken kurallarla çalıştırılmak istenmesi göz önünde tutularak bu konulara duyarlılık gösterilmesi ve ilgili tüm demokratik güçlerle işbirliği yapılması ve bunun sürekliliğinin sağlanması doğrultusunda çalışmalar yapılmıştır.