1.8.6.11.3. Abbasağa Parkı

Beşiktaş ilçesi, Abbasağa, Cihannuma ve Türkali Mahallelerinden bir grup semt sakini Abbasağa Parkında tabela bile asmaya gerek duyulmadan başlanan inşaat faaliyeti nedeni ile 09 temmuz 2002 tarihinde 2000 imza ile Şubemize başvuruda bulundular. Yapılan başvuruda, 2863 sayılı Koruma yasasına aykırı yoğun yapılaşma öngören çevre düzenleme planı ile parkın ihale rantına kurban edildiği endişesi tepkilerini dile getirmişler ve Mimarlar Odası'nın sahip çıkmasını istemişlerdir.
Aynı gün gönderilen yazı üzerine Koruma Kurulu yeni karar alıncaya kadar inşaatın durdurulması kararını aldı.
Kurul 02.08.2002 tarihinde, 13126 sayı ile; basına da yansıyan yeni yapılaşma ve parkın doğal yapısına müdahaleyi öngören projede revizyon yapılmasını ve mevcut yapılarda ancak yeni fonksiyon verilebileceği kararını aldı.

17.07.2002 / 22.06.0561

T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI
İstanbul III. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları
Koruma Kurulu Müdürlüğü

İlgi: İstanbul, Beşiktaş İlçesi, Abbasağa Parkı

Abbasağa Parkında yapılan inşaat faaliyeti üzerine semt sakinleri 9 Temmuz 2002 tarihinde, 2000 imza ile Odamıza başvurmuş ve tahribatın önlenmesini talep etmişlerdir.
1668-1671 yılları arasında Darüssade Ağası Abbasağa, Abbasağa cami ile Abbasağa Çeşmesini yaptırmıştır. Abbasağa mezarlığı bu cami etrafında gelişmiş ve oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Servi ağaçları ile kaplı olan bu mezarlığa 17.yy'dan itibaren birçok tarihi şahsiyet gömülmüştür.
1922 Tarihli Pervititch Sigorta Planlarında Abbasağa Müslüman Mezarlığı olarak tanımlanmaktadır. İstanbul Ansiklopedisi'ne göre ise; 1939 yılında bütün ağaçları kesilmiş ve mezar taşları tahrip edilmiştir. Hiç bir izi kalmayan mezarlık, 1941'de park olarak düzenlenmiştir.
12.000 m²'ye yayılan parkta farklı tarihlerde yapılan düzenlemelerde, yüzeye çıkan kemikler semt sakinlerinin hatıralarındadır.
Tarihsel özelliği nedeni ile İstanbul III numaralı K ve TVK Kurulunca tescillenen, atkestanesi, çınar, akasya, defne, mazı, defne, çam servi vb. ağaçların bulunduğu park, günümüzde çevresindeki Abbasağa, Cihannuma ve Türkali Mahallelerine hizmet veren tek yeşil alandır.
Bu parkta yapılmak istenen eğitim merkezi, anfi tiyatro, pastane ve muhtarlık binalarını içeren "çevre düzenlemesi projesi" 01.05.2001 tarihinde, 2297 sayılı Kurul kararı ile onaylanmıştır.
Semt sakinleri Odamıza yaptıkları başvuruda; Koruma ve İmar Yasasına aykırı bir düzenleme içeren söz konusu projenin uygulanmasının ivedi olarak durdurulmasını ve her türlü düzenlemenin kamu yararı gözetilerek yapılması yapılmasını gerektiğini hatırlattıktan sonra, 2863 Sayılı Yasaya muhalefet eden ilgili meslek adamları hakkında, Mimarlar Odası etik kuralları çerçevesinde mesleki disiplin işlemlerinin başlatılması talebi yanında hukuksal çerçevede yeniden düzenleme yapılmaması durumunda başlatacakları hukuksal sürece Odamızın da müdahil olmasını talep etmektedirler.
Koruma anlayışına aykırı uygulamanın tekrar gözden geçirilmesini ve tarafımızın konu ile ilgili bilgilendirilmesini dileriz.
Saygılarımızla,

H.Bülend TUNA
Sekreter Üye

Eki: Konu ile ilgili gazete küpürleri
Dağıtım:
Gereği için:
- T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI
İstanbul III. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğü
- Beşiktaş Belediye Başkanlığı
Bilgi için :
- T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI
Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü
- İstanbul Valiliği
- Beşiktaş Kaymakamlığı